Scholen uitgelicht op Europees Forum Architectuurbeleid


Het Europees Forum Architectuurbeleid
18-20 november 2010 te Brussel

Onder het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie gaat het Europees Forum Architectuurbeleid (EFAP-FEPA) van 18 tot 20 november door in Bozar te Brussel. Het is een gezamenlijke organisatie van de Vlaamse Bouwmeester, de cel Architectuur van de Franstalige Gemeenschap en de Brusselse Bouwmeester. Het thema ‘Architectuur als hefboom voor sociale cohesie’ sluit aan bij het Europese jaar tegen armoede en sociale uitsluiting.

De voormiddagen van 18 en 19 november staan in het teken van Belgische en Europese praktijkvoorbeelden die getuigen van een goed beleid of van een kwalitatieve publieke architectuur, en die een impact hebben op de sociale cohesie.

Zo gaat ook aandacht naar de betekenis van voorbeeldige schoolprojecten: het gebouw in de wijk, de socio-culturele betekenis, de kwaliteit van de architectuur, e.d.

Een eerste voorbeeld is het project voor de nieuwe basisschool Sint Ursula in Laken, een opdracht uit de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester die wordt toegelicht door architect Tom Thys. Allford Hall Monaghan Morris Architects komen hun project voor de Westminster Academy in Londen toelichten. Dit scholencomplex is bekroond met verschillende prestigieuze prijzen.

In namiddag van 18 november worden projecten bezocht in Antwerpen. Op 19 en 20 november staan rondleidingen in Luik en in Brussel op het programma.

Het programma is op punt gesteld na voorafgaand overleg met de administratie Cultuur van de Vlaamse overheid, de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België FAB, A+ architectuurmagazine, Bozar en het Vlaamse Architectuurinstituut VAi.

Deelname aan het Forum is gratis. Het Forum is in de eerste plaats gericht op overheden verantwoordelijk voor het architectuurbeleid, culturele instellingen die architectuur promoten, professionele architectenorganisaties en architectuurscholen, maar het staat open voor iedereen.


Meer informatie:

  • Programma en inschrijving: link

  • Website EU voorzitterschap: link

  • Website Europees Forum Architectuurbeleid: link