Studio Open School


De beslissing van de Vlaamse regering om meer te investeren in schoolgebouwen is een unieke kans om inspirerende schoolgebouwen te realiseren. Met het project ‘Studio Open School’ wil de Vlaams Bouwmeester het nadenken over de ‘School van de Toekomst’ stimuleren. Een bouwproject is een complexe opdracht, er kruipt veel tijd en moeite in. Scholen missen vaak de mankracht, financiën en tijd om zich te verdiepen in alle aspecten van het bouwen. Studio Open School biedt scholen bijkomende ondersteuning.

Alle Vlaamse architectuuropleidingen hebben hun steentje aan dit initiatief bijgedragen. Bouwen is echter meer dan architectuur alleen, het is een culturele en maatschappelijke opgave. Daarom worden ook andere disciplines, zoals de opleiding fotografie, de opleiding industrieel werk en het vak ‘culturele antropologie’, betrokken in het project.

‘De school’ is in de periode 2006 – 2009 het thema geweest van waarnemingsoefeningen, ontwerpateliers, afstudeerprojecten en scripties. ‘Studio Open School’ is een task-force geworden van meer dan 500 studenten en meer dan 50 begeleiders.

Bekijk hier enkele verfrissende resultaten. Hopelijk werken ze inspirerend.