Basisonderwijs


ABC-Studioklas ism de ART BASICS for CHILDREN

Van 12 tot en met 30 november 2007 heeft Vlaams Bouwmeester de ABC-Studioklas georganiseerd. Dit is in samenwerking met de Brusselse vzw ART BASICS for CHILDREN gebeurd. Dit initiatief richt zich naar alle leerlingen en leerkrachten van basisscholen die deelnemen aan de inhaaloperatie scholenbouw. 12 klasjes van 9 basisscholen hebben aan het project deelgenomen. Elke dag heeft een klas onder begeleiding van de ABC-gidsen de interactieve belevingsruimte gebruikt. Op drie woensdagmiddagen stond de Studioklas met zijn uitzonderlijke bibliotheek rond scholenbouw open voor leerkrachten en directies van scholen met bouwplannen.
 
Dit initiatief wil de betrokkenheid van de school, leerkrachten en leerlingen bij het bouwproces van de school verhogen. Samenwerken met kinderen rond ruimte en architectuur is niet vanzelfsprekend. Wat de ABC Studioklas doet rond architectuureducatie voor kinderen, is uniek: kinderen kunnen er bouwen, ruimte en architectuur spelenderwijs ervaren en hun verbeelding en creativiteit de vrije loop laten.

Art Basic for Children foto 1                     Art Basic for Children foto 2

De Studioklas bestaat uit sober en mobiel meubilair, flexibele werktafels met bijhorend tapijt en kussens, een mobiele bibliotheek, een aangepast multimedia-meubel, een multifunctioneel bord, verplaatsbare wanden om een ruimte af te scheiden. Kinderen en leerkrachten werken rond thema’s als ‘je thuis voelen’ (in verschillende culturen), ‘stad-platteland’, ‘de ideale school’, ‘innerlijke en uiterlijke ruimte’, etc. Ze bouwen met bamboe, papier, textiel, … zelfs met tandenstokers en rozijntjes. Ze vormen een labyrint met golfkarton en bouwden een monument met kartonnen buizen. Ze tekenen plannen, luisterden en keken naar beeldverhalen in een Japans verteltheater, snuffelen in boeken en kaarten, maken tuinontwerpen in wit zand, … Bij alles wat ze doen, worden ze gestimuleerd om te vertellen en naar elkaar te luisteren. Voor heel wat onder hen was de treinuitstap naar het verre Brussel en de wandeling van het Noordstation naar het Boudewijngebouw van de Vlaamse overheid – “Juf, waarom zijn alle huizen hier zo hoog?” – een belevenis op zich.

Ook de leerkrachten zijn een ervaring rijker. Door de eenvoudige inrichting van de Studioklas wordt duidelijk dat de inrichting van de klas, het leerproces beïnvloedt. Door de manier waarop de werkmiddelen zijn opgesteld, wordt activiteit en nieuwsgierigheid geprikkeld en wordt zelfstandig leren als het ware vanzelfsprekend.

Inrichting van de Studioklas foto 1                     Inrichting van de Studioklas foto 2

Bij de ABC-Studioklas horen niet alleen kinderboeken, maar ook een uitzonderlijke collectie boeken over scholenbouw. De Vlaamse Bouwmeester nodigde leerkrachten en directies van scholen met bouwplannen uit op de woensdagnamiddagen. Ze maakten kennis met de ABC Studioklas en ze snuisteren in de vele nationale en internationale publicaties rond schoolgebouwen en de relatie tussen pedagogie en architectuur. We sloten elke woensdagsessie af met een discussiemoment onder leiding van Gerhard Jäger, artistiek leider van ABC.

Wil je meer weten over het ABC-huis, de Studioklas of the Basisbox (een mobiel onderdeel van de ABC-Studioklas)? Neem dan contact op met:

ART BASICS FOR CHILDREN
Gaucheretplein 13, 1030 Brussel
mail@abc-web.be
T 02 502 00 27
F 02 502 00 62