Energiezuinige scholen


[06/07/2007] De Vlaamse regering werkt momenteel op initiatief van de minister van Onderwijs en de minister van Energie en Leefmilieu een decreet uit dat voorstelt om elk schoolgebouw dat na 1 januari 2008 gebouwd wordt, te laten voldoen aan de strenge E70-norm. Dat wil zeggen dat het 30% energiezuiniger moet zijn dan wat de huidige E100-norm oplegt sinds 1 januari 2006. De minister wil de strengere normen niet alleen opleggen voor de 211 projecten die de komende jaren via alternatieve financiering gebouwd worden, maar ook voor de projecten die de klassieke weg volgen.

Bovendien lanceerde de minister op 29 mei een oproep voor de bouw van 4 passief-scholen. Dat zijn scholen die nagenoeg geen verwarming nodig hebben. In Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland heeft men al heel wat schoolgebouwen in lage energiestandaard of passiefhuisstandaard gerealiseerd.

Vlaanderen heeft nog maar weinig ervaring met energiezuinige gebouwconcepten. De geplande investeringen voor de inhaaloperatie in schoolgebouwen kunnen we zien als een kans om tegelijk een inhaalbeweging in duurzaam en energiezuinig bouwen te initiëren. Architecten zijn nu aan zet om energiezuinige aanpak te vertalen naar nieuwe gebouwconcepten.

Daarom organiseerde de Vlaams Bouwmeester op 6 juli een studiemiddag waarbij twee praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen werden toegelicht. Dat ecologie en economie bij het bouwen kunnen samengaan en bovendien een generator vormen voor een hedendaagse architectuurvormgeving toont de praktijk van het Oostenrijkse bureau Baumschlager & Eberle. Dietmar Eberle sloot de studiemiddag af met een kritische lezing over duurzaam bouwen.

Programma

 • 14:30

  Ontvangst met koffie


 • 15:00

  Inleiding door de Vlaams Bouwmeester


 • 15:15

  ‘Het havenbedrijf Gent: een duurzaam en passief kantoorgebouw’


  Luc Eeckhout, EVR-architecten bvba

  Download (PDF, 5.17Mb)

 • 15:45

  ‘De passiefhuisschool van “De Zande” in Beernem’


  Herman Jult en Jo Baeke (BURO II bvba)

  Download (PDF, 4.51Mb)

 • 16:15

  ‘Uitgangspunten en technieken voor het behalen van het E70-peil’


  Jan De Brant, Cenergie bvba

  Download (PDF, 1.33Mb)

 • 16:45

  Voorstelling van de dienstverlening door het Passief Huis Platform


  Christophe Marrecau, Passiefhuisplatform

  Download (PDF, 1.82Mb)

 • 17:00

  ‘Low Energystandard in architecture’


  Dietmar Eberle, Baumschlager-Eberle Ziviltechniker Gmbh

  Download (PDF, 5.9Mb)

 • 18:00

  Slotwoord Frank Vandenbroucke


  Vlaams Minister van Onderwijs en Vorming

  Download (PDF, 0.03Mb)

 • 18:15

  Receptie


Download het volledige dagprogramma (PDF, 0.91Mb)